Boston Public Library Addition


Caption
General view, from the northwest, depicting the full north fa├žade with the original library by McKim, Mead & White
Date
8/1/1994 (creation)
Related people
John Burgee Architects with Philip Johnson (was created by)
Philip Johnson (was created by)
Date
1972 (creation)
Location
North and Central America->United States->Massachusetts->Suffolk->Boston
Description
On December 11, 1972 the new addition to the Boston Public Library was opened. The building was designed by architect Philip Johnson, with collaboration from the noted Architects Design Group of Boston, who fulfilled two requests -- to observe the existing roof line of the McKim Building, and to use material (Milford Granite) that would harmonize with the exterior of the existing Central Library Building. The McKim and Johnson Buildings are linked on three levels for easy access to all the resources of the library. The Deferrari Hall, the main stairways and lobby have granite flooring and walls, to match the exterior of the building. In order to contain nine floors, and the mezzanine level, within the height limitation respecting the existing building, unique structural and mechanical systems were developed. The upper five floors are suspended from huge roof trusses that form the mechanical penthouse. This allowed for the maximum amount of usable space and eliminated the need for a forest of columns on the second floor. The Johnson Building contains approximately 1,900 tons of reinforcing steel rods and 2,100 tons of structural steel. Enough steel was used to form a 5-inch diameter pipe reaching from the earth to a 100-mile-high orbiting spacecraft. The 25,000 cubic yards of concrete used for the building would form a sidewalk back from the spacecraft to earth.
Style/Period
Modernist (AAT)
Brutalist (AAT)
Material
concrete
Milford granite