Oporto Planetarium and Astrophysics Research Center


  • Caption
    View of Exterior
Related person
Simone Giostra and Partners (architectural firm)
Date
1992-1995
Location
Europe->Portugal->Porto District->Porto
Description
This facility, jointly commissioned by the University of Porto and the City of Porto, serves a dual but integrated purpose: a workplace for researchers from the Faculty of Science, and an educational center for primary school students and the general public. Included in the building are laboratories, a small observatory, a planetarium, small exhibition areas, and conference rooms.
The Planetarium and Astrophysics Center was one of the first buildings to be constructed on Porto’s new University campus, part of a European sponsored revitalization program.
Mr. Giostra was chosen by the University Research Center as the Project Architect responsible for the building’s Construction Documents and Construction Administration phases.
He oversaw a design team of 8 people during the two years of construction, and was largely responsible for the successful completion of the building that has been celebrated by all major newspaper outlets in Portugal.
The building combines a palette of traditional materials with an innovative approach, including glazed stone–a laminate of glass and stone which appears solid while actually allowing filtered daylight to pass through. At night, it emits a gentle glow from the interior lighting.
The roof extends over the east and south facades, providing passive shading to protect the office spaces from direct sunlight and the peripheral circulation balcony from rainwater.
The three areas of the building –the Research Center and Laboratories, the auditorium block and the spherical volume of the planetarium–are unified by one large roof supported by a variety of pillars, each shaped according to its different structural requirements and circulation trajectories.
The main space contains the volumes of the Planetarium and Library, and the “random” columns generate a series of “places” within the large room. - Architect's Site

Keywords: Portugal, Porto, Planetario e Centro de Astrofisica do Porto, Jose Manuel Soares, science building, astronomy, exhibition buildings. Submitted by Timothy Crowther, recipient of the 2005 Whitaker Travelling Fellowship.
Style/Period
1990s (1990 - 1999)
Modern
Material
brick
sitecast concrete construction