VM Houses, Copenhagen, Denmark


Related people
Heide Martin (was created by)
PLOT (architect)
Date
March 4 2017 at 19:00
Description
"The manipulated perimeter block is clearly defined in its four corners but opened internally and along the sides. The vis-a-vis with the neighbour is eliminated by pushing the slab in its center, ensuring diagonal views to the vast open fields around. The building volume provides optimal air, light and views to all flats. All apartments have a double-height space to the north, and wide panoramic views to the south. The logic of the diagonal slab utilized in the V house is broken down in smaller portions for the M house. In this project the typology of the unite d'habitation of Le Corbusier is reinterpreted and improved. The central corridors are short and get light from both ends, like bullet holes penetrating through the building." --http://www.big.dk/projects/vm/vm.html Each apartment in the V-shaped building has a pointed, triangular balcony with a panoramic view of the south and rooms as much as five meters high. To make sure not to limit the amount of light and to give a feeling of spaciousness and airiness, the rooms have no partitions. Spaciousness and airiness were also taken into account outside --the V-shaped building is raised on five-meter-tall columns, giving the northern courtyard a light and open appearance. The building's south side gives VM residents a warm and sunny front garden. The innovative design of the VM buildings make room for individuality. The V-shaped building has 40 different types of apartments, and the M-shaped building has 36, with most having several levels. Like blocks of different sizes and shapes, the apartments intersect in a way that makes room for architectural surprises but also makes furnishing them a challenge.
Style/Period
2000s (2000 - 2009)